Bebras este un concurs international, ce isi propune sa introduca elevii de toate varstele in domeniul gandirii algoritmice si computationale si sa ii atraga spre domeniul informatic. Intrebarile din cadrul competitiei sunt axate pe gandirea logica si computationala. Concurentii nu trebuie sa detina cunostinte de informatica sau programare pentru a rezolva cerintele, insa trebuie sa demonstreze o gandire structurata, bazata pe utilizarea conceptelor algoritmice si logice.
Gandirea computationala reprezinta un proces de rezolvare a unei probleme ce include o serie de caracterisitici, precum ordonarea logica, analizarea datelor, crearea de solutii pe baza unor algoritmi, recunoasterea unor sabloane, abstractizarea, intelegerea conexiunilor intre informatii. Acest mod de gandire este esential in dezvoltarea aplicatiilor software, insa poate fi folosit in procesul de rezolvare a problemelor dintr-o multitudine de domenii, precum matematica, stiinta sau materii umaniste. Elevii care invata sa foloseasca acest tip de gandire vor intelege modul de relationare al materiilor predate in scoala si de asemenea vor intelege aplicabilitatea acestor notiuni in viata de zi cu zi.
Ideea acestui concurs a pornit din Lituania, de la Prof. Valentina Dagiene de la Universitatea din Vilnius. Bebras se traduce in lituaniana ca si “castor”. Castorul este simbolul inteligentei, muncii asidue, perfectionismului si vivacitatii. De aceea, castorul a devenit un simbol al acestei competitii.
Prima competitie Bebras a fost organizata in Lithuania in 2004. Aceasta competitie s-a bucurat rapid de succes in intreaga lume, in 2015 organizandu-se in peste 41 de tari, cu peste 1.313.000 de elevi participanti. Bebras reprezita activitatea extra-scolara din domeniul educatiei informatice cu cel mai mare numar de participanti.