Vizită la Unitatea de Parașutiști „Smaranda Brăescu” din Bacău

În săptămăna ,,Școala Altfel” clasa a XI-a A de la C.N.Catolic a vizitat Batalionul de Parașutiști ,,Smaranda Brăescu” din Bacău. Pănă la locul propus am facut puțină mișcare și cu această ocazie unii dintre noi am mai văzut și aflat câte ceva despre orașul Bacău. Ajunși la unitate am fost întămpinați de garnizoanele acesteia și instruiți pentru bunul demers al turului unității.
Primul obiectiv a fost Muzeul de Istorie Militară din cadrul batalionului. Am avut parte și de puțină ,,teorie” istorică , am văzut medaliile de onoare și drapelele din timpul celor două războaie mondiale. Am putut vedea armele și munițiile de la acea vreme, le-am și atins (nu se compara cu seria Call Of Duty sau Counter-Strike), ne-au fost prezentate și uniformele de gală, cele de război și de ceremonie ale parașutiștilor. Cunoștintele noastre s-au îmbogățit odată cu aflarea biografiei Smarandei Brăescu, care a fost prima femeie pilot cu brevet din Romania, campioană europeană la parașutism în 1931, iar un an mai tărziu a devenit campioană mondială la săritul cu parașuta fară mască de oxigen de la 7200 de metri.
Am făcut poza de grup în interiorul muzeului, iar dupa această lecție de istorie și de viață am ieșit în curte unde a început a II-a parte a turului. Am aflat că parașutiști de la batalion au misiuni de comando în Afganistan și Pakistan. Domnii de la unitate ne-au prezentat echipamentul cu cele două parașute ( ceea normală și ceea de rezervă) și din maximă curiozitate m-am oferit să îl încerc. Pe lângă faptul că era desutul de greu (24kg) mă simteam foarte bine , dar nu numai eu am avut parte de acest sentiment ; încă doi colegi sau oferit să-l încerce, iar lucru de admirat a fost acela că unul dintre ei era fată. După aceea, prezentarea armelor a luat ochii tuturor. După puțină instrucție militară și atentă supraveghere am ,,încercat” noile arme pe care compania le are, printre acestea se numărau AUG, AK47, aruncătoarele de rachete și alte arme de asalt. Am putut vedea care este echipamentul complet de comando și s-a explicat cum decurg misiunile lor în teatrele de război.
La întoarcere am discutat tot drumul despre această experiență și de ce nu, poate în viitor va fi o meserie pentru unii dintre noi . Această săptămănă nu a fost deloc plictisitoare și cred că vom ține minte aceste zile mult timp de acum încolo.
Sunt Craciun Iustin și v-am prezentat una din cele mai fenomenale zile din săptămăna ,,Școala Altfel”.

Leave a Comment